Pluto  

Pluto er i august 2006 blevet udnævnt til at være en dværgplanet i stedet for en "rigtig" planet.

Pluto ligger længere ude end de 8 planeter.

Jorden er næsten 6 gange bredere.

Pluto er en superkold fast klode. Der er -223 grader.

Pluto har 4 måner (21/7 2011).

Pluto er af romerne opkaldt efter guden over underverdenen (de dødes rige). På græsk: Hades.

Planeten består formentligt af klippe og is.

Merkur Venus Jorden Mars Jupiter Saturn Uranus Neptun Pluto

Pluto

Symbolsk tegn for PlutoPlanetsymbolet er et P for Pluto og et L, som står for Percival Lowell, som mange år forinden havde forudsagt, at Pluto måtte eksistere. Han døde desværre, inden Pluto blev fundet i 1930. 

Pluto

Pluto er endnu ikke er blevet "besøgt" af rumfsonder. Fra Pluto ses Solen kun som en stor stjerne.

Pluto er mindre end Månen. Den har en elliptisk bane rundt om Solen, der gør, at den undertiden er nærmere Solen end den yderste planet Neptun. 

Pluto blev først opdaget i 1930 af astronomen Clyde Tombaugh. Pluto er 248 år om et solomløb.

Den roterer om sig selv på ca. 6½ døgn. Pluto roterer liggende lige som Uranus, og den roterer modsat Jorden lige som både Venus og Uranus. Den ligger i det, der kaldes Kuiperbæltet (udtales køjperbæltet), som er det yderste af Solsystemet.

Plutos ene måne blev først opdaget i 1978 og fik navnet Charon, som i den græske mytologi er navnet på færgemanden, der fragter de døde over floden Styx til underverdenen Hades. De to andre Nix og Hydra blev opdaget i 2005. En fjerde måne P4 er opdaget 2011.

 

Månen Charon er halvt så stor som Pluto. Derfor kalder nogen Pluto og Charon for dobbeltplaneter. Pluto og Charon har bunden rotation, hvilket vil sige, at de altid vender den samme side mod hinanden.

Walt Disneys tegneseriehund fik sin debut samtidig med opdagelsen af dværgplaneten i 1930 og fik måske derfor navnet Pluto.  

NASA har i 2006 sendt "New Horizons" - en rumsonde til Pluto. Den vil flyve forbi Pluto i 2015.

http://pluto.jhuapl.edu/gallery/videos/movieTrail.php

Der findes her i 2011 fire andre dværgplaneter i Solsystemet. Ceres, som er lille, ligger i asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter. Eris ligger længere ude end Pluto og er større end Pluto. Haumea og Makemake ligger også i Kuiperbæltet. Måske kommer der flere til, da yderligere himmellegemer er på venteliste til at blive inddraget som dværgplaneter.

Valid HTML 4.01!    

Forrige side  Hjem

Opdateret 21-07-11  

Danske plutolinks